Мы в Telegram
Добавить новость
ВСЕ новости СЕГОДНЯ
BigPot.News — википедия новостей News24 с календарным архивом. Все самые быстрые 24/7 новости в ежеминутном тематическом обновлении Life24 — на русском, и не только + Today24, а также тексты с озвучкой — в авторском разделе #123ru.net
Ria.city

Cправа проти Порошенка: помста, гра на руку Кремлю чи справедливість? – NYT

Bykvu.com
1

Про це пише видання The New York Times.

Петро Порошенко очолював Україну з 2014 до 2019 року, саме тоді він зазнав дошкульної поразки на виборах від свого суперника Володимира Зеленського, чинного президента. Повернення Петра Порошенка загострює тривалу ворожнечу цих політиків та привертає увагу до неоднозначної внутрішньої політики України, яка  за твердженням аналітиків та критиків  становить небезпеку з огляду на те,  що  Кремль збільшує кількість військ на кордоні.

Відколи Володимир Зеленський прийшов до влади, його посадовці допитували Петра Порошенка як свідка у низці кримінальних справ, які, на думку останнього, є політично мотивованими. У понеділок він заявив, що перебуває під слідством у більш ніж 120 окремих справах. Минулого місяця поліція також провела обшуки в помешканнях членів його політичної партії.

Звинувачення в державній зраді та підтримці тероризму пов’язані з його політикою часів президентства, коли він погодив закупівлю вугілля з шахт в районах на сході України, які контролювалися вже тоді проросійськими сепаратистами; закуплене вугілля використовували на заводах на підконтрольній уряду території.

Колишній президент стверджує, що це був необхідний компроміс, щоб уникнути економічного колапсу, і заперечує особистий зиск від будь-якої з угод.

Петро Порошенко виїхав з України минулого місяця, посилаючись на зустрічі в інших країнах Європи. Прокурори кажуть, що він виїхав за кордон, щоб уникнути судового засідання. Проте пізніше Порошенко оголосив, що повернеться в Україну, аби  йому могли пред’явити звинувачення, і прибув до аеропорту Жуляни в Києві в понеділок вранці.

Слухання його справи тривало цілий день до пізньої ночі, але рішення щодо арешту так і не було ухвалено, врешті-решт суд заявив, що вердикт буде оголошено 19 січня.

Володимир Зеленський, колишній комік, два роки тому здобув впевнену перемогу над Петром Порошенком завдяки обіцянкам побороти корупцію.

Проте популярність Зеленського відтоді значно впала. Сьогодні опитування громадської думки показують лише незначну перевагу на потенційних майбутніх виборах над Порошенком, який зараз є народним депутатом від партії “Європейська солідарність”.

Петро Порошенко зберігає свою базу підтримки в українському націоналістичному політичному середовищі, насамперед у  західних регіонах країни, які прагнуть тісніших зв’язків з Європою. Він конфліктує з Зеленським стосовно напряму майбутнього розвитку України та критикує його за  начебто поступки в мирних переговорах з Росією щодо врегулювання ситуації  на сході України.

Його поява в столиці відбулася після тижня переважно безрезультатних переговорів між Росією та Заходом в пошуках  шляхів подолання розбіжностей щодо безпеки Східної Європи, і відсутність просування у перемовинах викликала нові побоювання, що президент Росії Володимир Путін незабаром може розпочати військовий наступ.

В інтерв’ю перед поверненням в Україну Порошенко сказав, що його арешт може допомогти Зеленському позбутися суперника, тоді як політична нестабільність зіграє на руку Путіну.

“Він хоче підірвати стабільність в Україні”, – сказав Порошенко про Путіна. “Він розглядає два варіанти: перший – військова агресія через українсько-російський чи українсько-білоруський кордон. Другий – просто підірвати стабільність всередині України та, таким чином, не дати Україні стати членом НАТО та ЄС”.

У Києві думки щодо того, чи була загроза арешту лише черговим маневром у візантійській внутрішній політиці України, чи чимось більш зловісним, пов’язаним із російською загрозою, розійшлися. Опитування постійно показують, що Зеленський та Порошенко залишаються найпопулярнішими політиками в Україні.

Деякі аналітики припускають, що Зеленський, можливо, використовує нарощування російської армії на українському кордоні, щоб вивести з гри  опонента, або ж сподівається придушити можливі протести опозиції у разі, коли доведеться піти на непопулярні поступки Москві, що могли б допомогти  уникнути вторгнення. 

“Можливо, він думає, що, маючи ворожу армією у себе на кордоні,  українці не будуть протестувати” проти арешту лідера опозиції, – говорить головний редактор політичного журналу “Україна світ” Володимир Єрмоленко. Якщо так, за його словами, це ризикований крок. 

“Із цією ситуацією на кордоні, коли всі кричать: “Буде війна”, все це дуже дивно”, – каже  Єрмоленко про боротьбу двох провідних політиків України, зважаючи коли постала загроза самому існуванню країни. “Це виглядає безглуздо”. 

Помічники Зеленського заявляють, що звинувачення проти Порошенка виправдані, і що суди вже видали ордери на арешт решти  обвинувачених у цій же справі, зокрема відомого проросійського політика в Україні Віктора Медведчука. Вони стверджують, що суди, а не урядовці вирішували щодо тривалості можливого арешту та інших правових дій, як то  арешт активів Порошенка на початку цього місяця.

Петро Порошенко не надав жодних доказів причетності Росії до останніх політичних збурень і назвав внутрішню ворожнечу найбільш вірогідною причиною юридичного тиску, з яким він зіткнувся. Але він стверджує, що Зеленський може сподіватися на поступки з боку Росії, якщо той заарештує політика, який приєднався до націоналістичного крила української політикуму. 

“Я абсолютно впевнений, що це дуже важливий подарунок як для Путіна”, – сказав Порошенко. “Можливо, цей подарунок і є передумовою переговорів з Путіним”. 

Зібравши десятки тисяч солдатів на кордоні України восени, минулого місяця Росія зажадала від Сполучених Штатів і НАТО відвести свої сили з країн Східної Європи та гарантувати, що Україна не приєднається до західного альянсу. 

Минулого тижня дипломатичні переговори з Росією завершилися без особливих проривів, і тепер російські чиновники кажуть, що чекають письмової відповіді на свої вимоги від Сполучених Штатів.

На випадок, якщо західна дипломатія зазнає невдачі, Україна попутно тишком веде переговори з Росією та запропонувала двосторонню зустріч Зеленського та Путіна. У п’ятницю голова офісу президента України Андрій Єрмак запропонував провести тристоронню відеоконференцію з лідерами Росії та України та президентом Байденом.

Ворожнеча між нинішнім і колишнім президентами вважається особистим з’ясовуванням стосунків, а не ідеологічним протистоянням. Колишні чиновники Зеленського стверджують, що нинішнього президента дуже зачепили нападки Порошенка під час президентської кампанії 2019 року. Уряд Порошенка у 2017 році також заборонив трансляцію одного з найпопулярніших комедійних телешоу Зеленського, оскільки одного з акторів звинуватили в підтримці російської анексії Криму, що порушує українське законодавство.

Ворожнеча між двома політиками продовжилася  і далі —  восени-взимку, навіть коли російські війська зосередилися на кордоні.

“Російська загроза їх не зупинила”, – говорить Орися Луцевич, керівниця програми України в Королівському інституті міжнародних відносин в Лондоні. 

Одним з мотивів арешту, за її словами, можуть бути плани Зеленського балотуватися на другий термін у 2024 році, і посприяти цьому може відсторонення від політики багатих бізнесменів, відомих як олігархи. Пан Порошенко володіє компанією з виробництва шоколаду та цукерок. 

Проте уряд Сполучених Штатів попереджає про можливе вторгнення Росії в Україну протягом найближчих тижнів або місяців. На це натякнула посол Великобританії в Україні Мелінда Сіммонс, яка вказала на неприпустимий час для внутрішніх чвар у своїй заяві в понеділок. “Всі політичні лідери в Україні мають об’єднатися проти російської агресії прямо зараз”, – написала вона. “У цей час так важливо не забувати про це”.

The post Cправа проти Порошенка: помста, гра на руку Кремлю чи справедливість? – NYT first appeared on Новини України - #Букви.


Все новости по теме на сегодня

Кремль в новостях



Музыкальные новости
Александр Градский

В Москве семью композитора Градского обязали убрать его машины с парковки концертного зала



Все новости 24/7

Game News

«Война миров: Сибирь»: что мы знаем о новой российской игре


Новости 24 часа

Жёсткие экологические требования решат инновационные энерготехнологии


News Every Day

Ryan Poles Needs A Last-Minute Review Of His Quarterback Scouting Notes To Ensure Nothing Is Missed


Українські новини

Охорона і Безпека це ОіБ: замовляй охорону в Києві та Харькові


Авто

Строители мостов и дорог удостоены государственных наград


Жизнь

Благотворительный фонд «Гольфстрим» отмечает 13-летие и запускает акцию «Семья это - ...»

Общество

Все общество

Бизнес

Культура

Спорт

Политика

Авторы

Новости тенниса

WTA

Как Рыбакиной стать второй ракеткой мира: расклад от WTA



BigPot.Newsреально независимые новости по темам (энциклопедический систематизированный навигатор "Википедия новостей 24/7" c ежеминутным тематическим мониторингом интернет-пространства) в форме аполитичного просветительского интернет-журнала на русском языке, без цензуры, на многоязычной международной веб-платформе 123ru.net в содружестве с более чем 20 000 источников информации во всём мире, сайтом News-Life.pro, глобальными гео-проектами Russian.City и Moscow.Media под патронажем Russia24.pro с уникальным персонифицированным новостным разделом "Региональная власть РФ" без купюр и модерации, а также "VIP-скандалы" в двух цветовых вариантах "День - Ночь" (кнопка справа вверху). Эти новости увидят Ваши внуки (наша система обеспечивает вечное хранение опубликованной информации 24/7). Будьте честными сегодня, чтобы было не стыдно завтра.

Опубликовать свою новость в любом городе и регионе, а также на любом языке мира можно мгновенно — здесь


Ria.city

Шапки женские на Wildberries — скидки от 398 руб. (на новые оттенки)

Клиенты Beribit пожаловались на проблемы с выводом криптовалют

Шапки женские вязаные на Wildberries, 2024 — новый цвет от 392 руб. (модель 466)

Судьба профессионала: инженер пожарной безопасности, ликвидатор на ЧАЭС, новатор и учитель

Новости России

Столичные косметические компании заключили контракты с партнерами из 16 дружественных стран

Магаданский проект стал лауреатом Международного профессионального конкурса НОПРИЗ на лучший проект – 2023

Два населенных пункта в Ступине в субботу останутся без света

Московские психологи рассказали, как родителям успокоиться перед экзаменами у ребенка

Экология в России и мире

Сергей Трофимов выступит с летним концертом в Зеленом Театре ВДНХ

Wildberries может выйти на рынок ОАЭ

По запросу Баку в Москве незаконно был задержан известный российский политолог Михаил Александров

Морской кокос во благо красоты

Спорт в России и мире

Елена Рыбакина рассказала о проблемах на турнире в Мадриде

Вероника Кудерметова завершила выступление на турнире WTA в Мадриде

Потапова проиграла Фернандес во втором круге турнира WTA в Мадриде

Свёнтек разгромила Кырстю и вышла в 1/8 финала турнира WTA-1000 в Мадриде

Moscow.media

Премьер-министра Эстонии Каю Каллас уже не остановить: она намерена увеличить военный бюджет страны до 5% ВВП

Лиды для фрилансеров Golubinbot

Суд не стал менять приговор экс-главе наркоконтроля Свердловской области

В Екатеринбурге будут судить уроженца Армении, устроившего дорожный конфликт со стрельбой

Новости Крыма на Sevpoisk.ru

Девушке сделали предложение на концерте Басты: "Бери кольцо"

Мацуев — о дерби ЦСКА — «Спартак»: бездарное зрелище, я уснул на 15-й минуте

Балерина Анастасия Волочкова заявила, что ей нравится режиссер Гай Ричи

Певец Андрей Губин дал интервью в маске и заявил, что стал очень плохо выглядеть

Губернаторы России

Пассажир авиарейса из Москвы в Барнаул устроил на борту дебош и был задержан

В кинотеатре «Москва» состоялась светская премьера нового фильма «Шпион на всю голову», в котором Кевина Спейси озвучил Гарик Харламов!

В Домодедове прошли профилактические беседы с водителями большегрузов

Редкий выход: Любовь Аксенова появилась на публике с мужем


Все города России от А до Я

Персональные новости
Бизнес

Бизнес-астролог Александра Секачева дала интервью журналу “Фокус внимания”


BigPot.News — быстрые и самые свежие тематические новости об известных личностях в России, в Украине, в Беларусии, в Казахстане и за их пределами в календарном формате 24/7 на основе авторской технологичной информационно-поисковой системы Ru24.net с элементами искусственного интеллекта, гео-отбора и возможностью мгновенной публикации авторского контента в категориях News и Life в режиме Free Public



Больше новостей СЕГОДНЯ


BigPot.News — СРОЧНЫЕ новости. Неоспоримое преимущество BigPot.News — максимальная скорость публикаций 24/7. Быстрее нас, СЕЙЧАС, лишь только — ВЕТЕР)

Опубликовать свою новость в любом городе и регионе, а также на любом языке мира можно мгновенно — здесь