Мы в Telegram
Добавить новость
ВСЕ новости СЕГОДНЯ
BigPot.News — википедия новостей News24 с календарным архивом. Все самые быстрые 24/7 новости в ежеминутном тематическом обновлении Life24 — на русском, и не только + Today24, а также тексты с озвучкой — в авторском разделе #123ru.net
Ria.city

«Генеральний погром»: 50 років від дня масових арештів українських дисидентів

Bykvu.com
30

Перша “хвиля” арештів розпочалася 12 січня і тривала вісім днів. В цей час в Україні було заарештовано близько сотні представників української інтелігенції. Серед них були:  Іван Світличний, В’ячеслав Чорновіл, Василь Стус, Зиновій Антонюк,  Данило Шумук, Євген Сверстюк, Микола Плахотнюк, Стефанія Шабатура та багато інших. 

Іван Світличний,
 Фото з кримінальної справи

Василь Стус, Фото з архіву

Ірина та Ігор Калинці
Фото з сімейного архіву родини Калинців, фото з архіву

В’ячеслав Чорновіл, 
Фото з кримінальної справи.

Зиновій Антонюк та Євген Сверстюк
, Фото з сімейного архіву родини Антонюків.

Данило Шумук, фото з архіву

Другим етапом “генерального погрому” стали арешти, які відбувалися протягом квітня-червня 1972 р. В той час за ґрати потрапили такі відомі діячі дисидентського руху як Ігор Калинець, Іван Дзюба та інші.  Затримання продовжувались і пізніше. Так, наприклад,  Валерій Марченко був заарештований влітку 1973 р.

Дисидентів звинувачували у “антирадянській діяльності та агітації” (стаття 62 КК УРСР). Переважна більшість з політв’язнів була засуджена до тривалих термінів ув’язнення. Так, наприклад, Василь Стус був засуджений до 5 років ув’язнення і 3 років заслання, Євген Сверстюк – 7 р. тюрми та 5 р. заслання, Зиновій Антонюк –  7 р. ув’язнення та 3 р. заслання. 

Формальним приводом до початку масових арештів була так звана “справа Добоша”. Ярослав Добош-громадянин Бельгії, українець за походженням. Наприкінці 1971 р. Добош прибув до СРСР як турист, а вже на початку січня наступного року його було заарештовано радянськими спецслужбами. В КДБ Добоша змусили зізнатися у тому, що він був зв’язковим “націоналістичних організацій” з-за кордону. Його метою нібито було встановлення контактів з місцевими “агентами”, на роль яких у цій постановці КДБ призначило заарештованих дисидентів. Дисидентам закидали антирадянську діяльність. Така постановка мала на меті дискредитацію дисидентського руху в Україні. Мовляв, незгодними насправді керують західні спецслужби та націоналістична діаспора, яка проживає за межами СРСР. 

Після тривалих допитів, Зеновія Франко визнала, що шістдесятники мали контакт з Ярославом Добошем, який насправді був “західним агентом”. Таке ж зізнання КДБісти планували вибити з Михайлини Коцюбинської, проте їм цього не вдалося. Остання пізніше згадувала, що вона одразу зрозуміла, який план хотіли втілити радянські спецслужби. Він полягав у тому, аби змусити “покаятися” онучку Івана Франка та племінницю Михайла Коцюбинського – класиків української літератури. 

Михайлина Коцюбинська, фото з архіву

Такий крок показав би, що якщо вже свою “провину” визнають нащадки видатних літераторів, то всі інші шістдесятники – прості злочинці, на яких цілком справедливо очікуватиме покарання. Шляхом безпрецедентного тиску спецслужбам вдалося вибити “покаяння” Івана Дзюби. Автора тексту “Інтернаціоналізм чи Русифікація?”, який був широко поширений у самвидаві. Зізнання Дзюби мало справити такий самий ефект на суспільство, як проєктоване “покаяння” Коцюбинської та Франко.

Масові арешти 1972 року не стали кінцем існування дисидентського руху в Україні. Тепер боротьба відбувалася вже в тюрмах та таборах. Основним методом протесту ув’язнених дисидентів були тривалі голодування. До цього методу боротьби вдавалися Є. Сверстюк, М. Джемілєв, В. Стус, З. Антонюк, О.Тихий, М. Маринович та багато інших ув’язнених. Інформацію про порушення прав людини в тюрмах та зонах дисиденти передавали на волю і на Захід, аби підняти розголос. Записки про стан справ у місцях позбавлення волі виконувалися дрібним почерком на тонкому “трансформаторному” папері. Відомо, що Зиновій Антонюк писав такі повідомлення з використанням двох пар окулярів. На таких малих клаптиках паперу вміщувалися цілі сторінки текстів про ситуацію в таборах. 

Ті, хто були заарештовані в січні 1972 року, вийшли на свободу в першій половині 1980-х, але вже невдовзі багато з них  потрапив до в’язниць повторно. Проте вже не за політичними статтями, а за кримінальними. Так, наприклад, В’ячеслав Чорновіл та Микола Горбаль проходили як підозрювані за кримінальними статтями, хоча ці справи були цілковито сфабриковані. Це була чергова спроба дискредитації дисидентського руху.

Наступна значна хвиля арештів відбулася у 1977 році, коли було створено Українську Гельсінську групу. Тоді під каток репресій потрапили Мирослав Маринович, Василь Стус Микола Руденко, Йосиф Зісельс, Олекса Тихий, Василь Овсієнко та інші. Стус та Тихий загинули в ув’язненні, а решта арештантів вийшла на волю вже наприкінці 1980-х років, під час горбачовської “перебудови”.

Мирослав Маринович
Фото: сайт Українського Католицького Університету, фото з архіву

Історії про дисидентський рух в Україні і зокрема про арешти 1972 р., – це передовсім історії стійкості мужніх людей. Людей, які не зламалися під тиском радянської системи і по-справжньому вміли стояти до кінця за свої переконання. За переконання, які ґрунтувалися на чітких морально-етичних принципах, які були неприйнятними для офіційної радянської ідеології. Ідеології “будівника комунізму”.

The post «Генеральний погром»: 50 років від дня масових арештів українських дисидентів first appeared on Новини України - #Букви.


Все новости по теме на сегодня

50 в новостях



Музыкальные новости
Земфира

Актриса Рената Литвинова засняла Земфиру на концерте



Все новости 24/7

Game News

Бета-тест Figment 2: Creed Valley на iOS открыли для 100 человек


Общество

Все общество

Бизнес

Культура

Спорт

Политика

Авторы

Новости тенниса

Елена Рыбакина

Первая ракетка мира расплакалась после финала турнира с участием Рыбакиной



BigPot.Newsреально независимые новости по темам (энциклопедический систематизированный навигатор "Википедия новостей 24/7" c ежеминутным тематическим мониторингом интернет-пространства) в форме аполитичного просветительского интернет-журнала на русском языке, без цензуры, на многоязычной международной веб-платформе 123ru.net в содружестве с более чем 20 000 источников информации во всём мире, сайтом News-Life.pro, глобальными гео-проектами Russian.City и Moscow.Media под патронажем Russia24.pro с уникальным персонифицированным новостным разделом "Региональная власть РФ" без купюр и модерации, а также "VIP-скандалы" в двух цветовых вариантах "День - Ночь" (кнопка справа вверху). Эти новости увидят Ваши внуки (наша система обеспечивает вечное хранение опубликованной информации 24/7). Будьте честными сегодня, чтобы было не стыдно завтра.

Опубликовать свою новость в любом городе и регионе, а также на любом языке мира можно мгновенно — здесь


Ria.city

День математика будет отмечаться в РФ 1 декабря

Форум Доноров представил результаты первой лаборатории проекта «Музеи и меценаты»

Синоптик Тишковец: в Центральной России ожидается ультраполярное вторжение

Около 150 человек станцевали вальс около Музея Победы

Новости России

В пасхальных богослужениях в Москве приняли участие 2 млн верующих

На 17 станциях метро в Москве появились указатели к бесплатным автобусам до городских кладбищ

Politico называет арест замминистра обороны Иванова посланием и пишет о "кошельке Шойгу"

Кабмин Чехии официально отозвал посла из России

Экология в России и мире

Форум Доноров представил результаты первой лаборатории проекта «Музеи и меценаты»

Около 200 учащихся школ и ссузов, а также дошкольников стали участниками Всероссийской акции «Неделя без турникетов» на предприятиях филиала «Северный» ООО «ЛокоТех-Сервис».

Производственные площадки АО «Желдорреммаш» в апреле посетило более 4700 школьников и студентов

В подмосковных Мытищах открылся универмаг российских дизайнеров Slava Concept

Спорт в России и мире

Швентек и Соболенко устроили триллер за престижный трофей

«У меня больше нет сил бороться». Елена Рыбакина раскритиковала WTA

Российский бизнесмен подозревает Алькараса в участии в договорных матчах и направил письмо в ATP и правоохранительные органы

Свентек переиграла Соболенко и выиграла титул WTA в Мадриде

Moscow.media

White Queen Birthday party «Королева морей»

СТОЛИЧНЫЕ РОСГВАРДЕЙЦЫ ОБЕСПЕЧИЛИ БЕЗОПАСНОСТЬ МЕРОПРИЯТИЙ, ПОСВЯЩЁННЫХ ПАСХЕ ХРИСТОВОЙ

Продвижение новых песен с высоким результатом

Travel-эксперт Тариел Гажиенко: какую страну выбрать для семейного отпуска

Новости Крыма на Sevpoisk.ru

White Queen Birthday party «Королева морей»

Вадим Самойлов: В фильме «Дуэль» не будет отсылок к «Агате Кристи»

Возлюбленная Тимати ответила на слухи о пластике

Движение «Рок-Петроград» хочет восстановить поминальную площадку Цоя

Губернаторы России

Генеральная репетиция парада Победы - 2024

Андрей Воробьев поздравил верующих с Пасхой

Politico называет арест замминистра обороны Иванова посланием и пишет о "кошельке Шойгу"

День математика будет отмечаться в РФ 1 декабря


Все города России от А до Я

Персональные новости
Спартак

"Балтика" сыграет со "Спартаком" в финале Пути регионов Кубка России


BigPot.News — быстрые и самые свежие тематические новости об известных личностях в России, в Украине, в Беларусии, в Казахстане и за их пределами в календарном формате 24/7 на основе авторской технологичной информационно-поисковой системы Smi24.net с элементами искусственного интеллекта, гео-отбора и возможностью мгновенной публикации авторского контента в категориях News и Life в режиме Free Public



Больше новостей СЕГОДНЯ


BigPot.News — СРОЧНЫЕ новости. Неоспоримое преимущество BigPot.News — максимальная скорость публикаций 24/7. Быстрее нас, СЕЙЧАС, лишь только — ВЕТЕР)

Опубликовать свою новость в любом городе и регионе, а также на любом языке мира можно мгновенно — здесь